This project was a renovation-extension of an original 1910-era cottage in Hunters Hill.

The major challenge was retention of many of the cottage’s original features, and to ensure that new elements were sympathetic to those original details. Creating spaces where the ‘new’ speaks the same design and ‘unction language as the ‘old’, is always a delicate process.

The primary complications on this project were around meeting the client brief whilst ensuring the project brought the cottage to life again and up to current code standards.

The project involved an extension-renovation to the existing property to provide three additional bedrooms, a garage, lift access, a rumpus room, walk-in robe, a cellar and all-new hardwood flooring throughout.

This required extensive works to a more than 100-year-old residence very much in its original condition. We were challenged by difficult site access conditions, which left us with no option but to excavate the cellar and lower rumpus space by hand.

Outside, we completed extensive hard landscape works including decks, a recycled timber stair and sandstone feature walling.

In something of a first for Sherocon, we converted the property’s existing pool to a spa and water storage tank and installed a new pool, curved feature walls and staircase construction for landscape.